Arbeidskrapte in de schoonmaak, het was een of hét onderwerp dat ons bezighield. Tot voor kort, want in ‘no time’ is de wereld veranderd. Ook de schoonmaakwereld. Waar het ene schoonmaakbedrijf dat zich specialiseert in hotel-, horeca-, bungalow-, event- of scholenschoonmaak haar schoonmakers nu geen werk kan bieden, daar hebben schoonmaakspecialisten in de zorg en andere cruciale en vitale beroepsgroepen handjes tekort. “Geweldig als we elkaar daarin kunnen helpen”, roept  Anajah Quentin van Qleaning uit Deventer op. “Een ziekenhuis is voor ons bedrijf te groot, maar als kleiner schoonmaakbedrijf kunnen we wel een steentje bijdragen aan schoonmaken in de zorg. Juist nu.” Hoe mooi is het als ondernemers over hun eigen schaduw heen durven te kijken?! “Dat gebeurt. Daar word je blij van”, ervaren Rutger van Katwijk en Bas Doorn van HR-dienstverlener 365 Cleanit.

“Ondanks alle negatieve nieuwsberichten en zwarte scenario’s, die geschetst worden over en door het coronavirus, zijn er ook lichtpuntjes te ontdekken. Mensen steken massaal de mensen in de zorg een hart onder de riem, mensen helpen elkaar en houden (vaak) goed rekening met elkaar. Ook de ondernemers in de schoonmaakbranche merken duidelijk de eerste gevolgen. Veel opdrachten worden ‘on-hold’ gezet, het vaak toch al hoge ziekteverzuim wordt nog hoger en de gevolgen hiervan worden steeds meer merkbaar. Ondanks alle nare ontwikkelingen zijn er ook positieve dingen te melden”, ervaren Rutger van Katwijk en Bas van 365 Cleanit.

Positief voorbeeld
De HR-dienstverlener blijkt ook een verbinder. Vanuit het zwaar door corona getroffen Noord-Brabant zet 365 Cleanit zich – vanuit huis – ook in dit coronatijdperk met hart en ziel belangeloos in, getuige dit mooie en positieve voorbeeld. “Een ondernemer in het zuiden van het land kampte, door zieke medewerkers, met een groot probleem: het werk moest doorgaan, alleen de capaciteit om dat te realiseren ontbrak. Omdat schoonmaakkrachten in deze tijd sowieso lastig te vinden zijn, nam hij contact ons op en legde de situatie uit. Wij namen het initiatief – zonder zakelijke insteek – om andere ondernemers te benaderen en na te gaan of zij wellicht mensen ‘op de bank’ hadden zitten, die graag aan de slag konden en wilden. Dat was het geval. En zo gebeurde het, schoonmakers die normaliter in de leisurebranche werkzaam zijn bij ondernemer A, zijn nu in de zorg aan de slag bij ondernemer B.”

Win-win-win
Een prachtig voorbeeld van een win-win-winsituatie: ondernemer A is geholpen, de opdracht kan worden uitgevoerd en ondernemer B kan zijn schoonmaakmedewerkers betaald aan het werk houden. Medewerkers kunnen blijven werken! “Hoe mooi is het dat de ondernemers elkaar helpen en over hun eigen schaduw heen durven te kijken. Collega-ondernemers helpen in plaats van ze angstvallig als concurrent te zien. Blijf positief, blijf blij!”, roepen Rutger en Bas op.