Op 27 oktober mochten schoonmaakbedrijf 1nergiek en het Koninklijk Nederlands Luchtvaart- en Ruimtevaartcentrum (NLR) hem mee naar huis nemen: de Best Practice Award 2022 van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Waarom hun samenwerking zo bijzonder is? En wat we kunnen leren van deze en de andere best practices die zich dit jaar finalist mochten noemen? We snuffelden de juryrapporten door en zochten het uit. Vandaag de samenwerking van Qleaning en de Gemeente Deventer én de conclusie: wat heb je nodig om een best practice te zijn?

Het afgelopen jaar heeft Nederland een grote groep Oekraïense vluchtelingen verwelkomt. Mensen die vaak graag willen werken en meedraaien in de Nederlandse samenleving. Qleaning en de gemeente Deventer zetten zich hiervoor in. Qleaning maakt opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen schoon en biedt hen in afstemming met de gemeente daarbij een schoonmaaktraining aan. Zo hebben ze een goede manier om hun tijd te besteden die ook de opmaat kan zijn naar de arbeidsmarkt. De gemeente zorgt er daarbij voor dat de Oekraïners versneld een BSN-nummer kunnen verkrijgen en dat ze volledig betaald krijgen, ook al kunnen ze nog niet volledig werken.

Verdient een pluim

”We zijn ontzettend blij dat we werk hebben. Het maakt niet zoveel uit wat we doen, als we maar bezig zijn. Werk is een heel goede afleiding en dat is prettig. Want we hebben angst als het niet rustig is in Oekraïne”, aldus één van de werknemers van Qleaning. Het schoonmaakbedrijf geeft aan dat het werken met vluchtelingen geen structurele uitkomst biedt voor de personeelskrapte, maar ze zijn blij dat ze deze mensen kunnen helpen. Daar is de jury het mee eens: “De gemeente Deventer heeft zijn verantwoordelijkheid genomen door vluchtelingen op te nemen, Qleaning heeft het op zich genomen om de mensen te trainen en een baan aan te bieden. De jury is van mening dat de gemeente hierin doortastend optreedt. Dit verdient een pluim. Dit is daarom bij uitstek een project om te laten zien. Hiermee wordt getoond wat er moet gebeuren om een grote groep vluchtelingen aan het werk te helpen.”

Wederzijdse afstemming en initiatief

De samenwerking tussen Qleaning en de gemeente Deventer ging gepaard met veel wederzijdse afstemming en initiatief van beide kanten. Ook wil Qleaning deze werkwijze uitbreiden bij andere opdrachtgevers waar dezelfde problematieken spelen. Voor nu laat de best practice zeker een positief effect zien voor de schoonmaakmedewerkers. Dat wordt ook wel duidelijk uit de quote van de medewerker hierboven. Door vluchtelingen een kans te bieden aan het werk te gaan en zich te ontwikkelen in de Nederlandse taal en cultuur, bieden Qleaning en de gemeente Deventer hen de kans te integreren in de Nederlandse samenleving.

Ontwikkelen, luisteren en korte lijnen

Om de award te winnen, moet een best practice goed scoren op de verschillende criteria: een goed voorbeeld, ketensamenwerking, duurzaam, innovatief en met een positief effect. 1nergiek en het NLR scoorden gemiddeld het beste, maar ook van de andere best practices kunnen schoonmaakprofessionals veel leren. Een gemene deler is wel het bieden van ontwikkelmogelijkheden voor de schoonmaakmedewerker. Of dat nu is in de vorm van meedenken, nauw samenwerken met de opdrachtgever, taakverbreding of het bieden van trainingen. Daarbij bereiken partners een duurzame samenwerking door de lijntjes kort te houden, echt naar elkaar te luisteren en interesse in elkaar te hebben en te sparren over ideeën en initiatieven. Zo helpen partners en medewerkers elkaar verder.